Kuchnia o powierzchni 3-5 metrów kwadratowych? Czy na tak niewielkiej przestrzeni można zaprojektować funkcjonalne, wygodne i estetyczne miejsce do przyrządzania posiłków?


Kuchnia w starszym budownictwie blokowym z reguły jest pomieszczeniem osobnym, zamykanym, pomyślanym jako miejsce, w którym można przyrządzać posiłki, ale już niekoniecznie pozostawiające przestrzeń na część jadalnianą.

Nowoczesne budownictwo zaczęło otwierać kuchnię na salon, tworząc hybrydę, która jednocześnie jest wszystkim w jednym. Niestety, tu również niekiedy przestrzeń kuchenna bywa dość mała – zwłaszcza w mieszkaniach o mniejszej powierzchni. Jak zatem efektywnie zaplanować kuchnię w bloku, by była praktyczna mimo jej niewielkiej przestrzeni?

Efektywnie zaplanuj blat roboczy

Mała kuchnia w bloku to najczęściej duży problem z umieszczeniem wszystkich niezbędnych sprzętów AGD, tak by dodatkowo zachować przestrzeń roboczą blatu. Przy kuchni otwartej na salon problem jest nieco mniejszy – dodatkowym blatem roboczym może być półwysep lub wyspa oddzielające pokój od kuchni czy nawet stół jadalny. Poza tym otwarta przestrzeń sprawi, że część kuchenna „nabierze oddechu”. Połączenie kuchni z salonem ma zresztą wiele zalet, więc jeśli masz taką możliwość, rozważ to architektoniczne rozwiązanie.

W kuchniach zamkniętych, bez blatu o długości minimum 100 cm bardzo ciężko się funkcjonuje, dlatego konieczne jest takie zaplanowanie ciągu kuchennego, by umożliwić ustawienie blatu o przynajmniej takiej długości. Przy projektowaniu małej kuchni nie możemy zapominać o podstawowej zasadzie organizacji pracy, popularnie nazywanej trójkątem roboczym. Blat przeznaczony na podstawowe prace kuchenne powinien być wyznaczony pomiędzy zlewem a kuchenką/piekarnikiem.

Szafki kuchenne, które zmieszczą wszystko

Drugim ważnym elementem wyposażenia kuchni, który decyduje o komforcie jej użytkowania, jest możliwość zmieszczenia wszystkich niezbędnych sprzętów, naczyń i żywności, której nie trzymamy w lodówce. Ale żadna, nawet największa kuchnia nie będzie w pełni funkcjonalna, jeśli nagromadzimy w niej chwilowo modne, ale ostatecznie rzadko używane sprzęty i akcesoria kuchenne. Kluczem do idealnie urządzonej kuchni będzie zatem rozpoznanie swoich potrzeb:  jakie udogodnienia się nam przydadzą,  jakie czynności najwcześniej wykonujemy? Dla jednych to będą  silikonowe maty do pieczenie ciast, dla drugich dobrze zorganizowane przechowywanie przypraw.  Tak czy inaczej, każdy ma swój niezbędnik podręcznych akcesoriów kuchennych… A jeśli nie, może wato go sporządzić? :)

Im większymi miłośnikami gotowania są domownicy, tym sprzętów często jest więcej. Przed wyborem szafek warto zatem zastanowić się nad tym, co musimy schować, jakie mamy nawyki w zakresie przechowywania sprzętu kuchennego i ile miejsca potrzebujemy na poszczególne dodatki. Jeśli mamy sporą ilość rzadziej używanego sprzętu, sensowna może okazać się częściowa zabudowa szafek do sufitu lub dodatkowy pawlacz. W mniejsze przestrzenie zmieści się szafka typu cargo, a wykorzystanie wąskiej przestrzeni przy grzejniku na półki lub zabudowę może pomóc zmieścić kilka słoików z przetworami.

Mała kuchnia – praktyczne porady

Maluj z głową

Wykorzystaj powiększającą moc jasnych kolorów! Sięgnij nie tylko po biel, ale także po pastelowe odcienie szarego i niebieskiego (chłodne kolory dodatkowo sprawiają, że wnętrze wydaje się większe). Aby nie było zbyt monotonnie, jedną ze ścian możesz wyróżnić ciemniejszym kolorem…

…albo graficznym motywem! Pamiętaj jednak, aby i przy ich wyborze stosować triki optyczne, które optycznie powiększą kuchnię. Jednym z nich jest zastosowanie pionowych pasów na odsłoniętej, dobrze widocznej już od progu drzwi ścianie.


A podłoga? Jeżeli ściany wybierzesz jasne, podłoga może stanowić bardziej wyrazisty, kontrastowy akcent pomieszczenia. Wybierając, a potem układając płytki podłogowe kuchenne pamiętaj o dwóch zasadach! Płytki poziome układaj prostopadle do wejścia (jeśli wybierzesz tapetę z pionowymi pasami, niech płytki podążają za tym wzorem). Natomiast płytki kwadratowe połóż w formacie karo, gdyż ten układ również optycznie wydłuża pomieszczenie.

Pochowaj przedmioty w szafkach

Zdecyduj się na szafki o szerokich frontach.

Wybierz fronty z połyskiem odbijając światło, powiększą optycznie kuchnię.

Wykorzystuj szuflady i carga – są znacznie bardziej pojemne niż tradycyjne szafki.

Unikaj relingów, otwartych półek, wolnostojących koszy i umieszczania wielu rzeczy na blacie kuchennym.

W dużych kuchniach te rozwiązania się sprawdzają, ale w małej przestrzeni duża ilość widocznych na pierwszy rzut oka sprzętów daje wrażenie chaosu i nieporządku. Dobrym pomysłem - a w przypadku niektórych wnętrz jedynym sensownym rozwiązaniem - jest wybór szafek pod wymiar. Meble do małej kuchni, choć i takie są dostępne na rynku, nie zawsze się nadadzą do kuchni w bloku.

Oszczędzaj przestrzeń za wszelką cenę

W osobnej kuchni rozważ usunięcie drzwi wewnętrznych – zazwyczaj i tak się ich nie zamyka, a zabierają cenną przestrzeń.

Oświetlenie może wiele zmienić

Pamiętaj, że oświetlenie może dodać optycznie nawet kilku centymetrów – oświetl dobrze blat roboczy oraz miejsce, w którym stoi kuchenka. W głębszych szafkach wygodnym rozwiązaniem jest światełko ledowe.

Zapomnij o stole

W kuchni zamkniętej o powierzchni poniżej 10 m2 nie planuj wstawienia stołu – całość będzie niewygodna i niefunkcjonalna. Jeśli koniecznie musisz mieć miejsce, przy którym można „zjeść coś na szybko”, to zdecyduj się na blat przyścienny, który od dołu zabudujesz szafką z przesuwnymi drzwiczkami i będzie można dostawić do niego składane hokery.

Pamiętaj o zasadach bezpieczeństwa!

Kuchenka gazowa musi być umieszczona minimum 50 cm od okna, ale wymogów tych nie trzeba spełnić, jeśli zdecydujesz się na kuchenkę elektryczną.

Wybierz najlepsze miejsce na zlew

Zlew umieszczony pod oknem to rozwiązanie wygodne i niekiedy pozwalające efektywniej zaprojektować przestrzeń. Dzięki specjalnym składanym bateriom podokiennym (np. Teka AUK 93) kwestia otwarcia okna nie stanowi problemu.

Bateria podokienna Teka AUK 93

Blat w narożniku, choć w teorii daje dużo przestrzeni, nie jest wygodny jako blat roboczy. Lepiej przestrzeń tę przeznaczyć np. na zlew z ociekaczem. Mały okrągły zlew i podwieszona nad nim suszarka ukryta w szafce dają więcej miejsca na blat roboczy niż zlew z ociekaczem.

Nie magazynuj odpadków

Zamiast tradycyjnego okrągłego kosza na śmieci i konieczności znalezienia miejsca na pozostałe odpady szklane i plastikowe zaplanuj oszczędzający przestrzeń i wygodny sortownik na odpady (np. sortownik Blanco Compact Econ).

Sortowniki śmieci Blanco

Zapisz

Zapisz