Czas płynie nieubłaganie, a Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Powinniśmy właśnie teraz zadbać o odpowiednią atmosferę w naszych domach, zwłaszcza w kuchni – miejscu, w którym spędzamy najwięcej czasu, szczególnie przed świętami.


Nadchodzą jedne z najpiękniejszych i najbardziej magicznych świąt w roku. Za chwilę wspólnie z bliskimi zasiądziemy przy jednym stole życząc sobie wszystkiego, co najlepsze. Warto spędzać te chwile w otoczeniu pięknych i stylowych ozdób. Dzięki nim możemy wprowadzić do naszych wnętrz świąteczny klimat.

Pamiętajmy jednak, by dekoracje świąteczne pasowały do naszego wnętrza. Dzięki przemyślanej koncepcji unikniemy niepotrzebnego chaosu. Jak zatem upiększyć kuchnię na święta? Jakie dekoracje będą pasowały właśnie do tego pomieszczenia?

Pachnące ozdoby świąteczne

Świąteczna kuchnia to taka, w której czuć zapach piernika, cynamonu i pomarańczy. Idąc tym tropem, warto przyozdobić ją własnoręcznie zrobionymi stroikami. Wianki z pachnącej jodły ozdobione cynamonem i suszonymi plastrami pomarańczy będą pięknie komponowały się ze świątecznym obrusem na stole, zwłaszcza jeśli dodatkowo będą pełniły funkcję świecznika.

W sytuacji gdy nasza kuchnia połączona jest z jadalnią i jej metraż nie należy do najmniejszych można pomyśleć o umieszczeniu w niej choinki, choćby małej. Wówczas i ją będziemy mogli przyozdobić samodzielnie przygotowanymi dekoracjami. Owszem, rynek oferuje najróżniejsze bombki i ozdoby choinkowe w rozmaitych kolorach, niemniej jednak samodzielnie wykonane mogą być równie piękne i pomysłowe.

Co więcej, jeżeli w domu są dzieci, to jest to idealny moment, by z ich pomocą przygotować coś niepowtarzalnego. Nie dość, że spędzicie razem przyjemnie czas to jeszcze czegoś wspólnie się nauczycie. Przykładowo, możecie upiec pierniczki w różnych kształtach, następnie przyozdobić je kolorowymi kokardkami i takie ciasteczkowe bombki powiesić na choince. Podobnie możemy postąpić w przypadku pomarańczy lub lasek cynamonu. Czujecie tę niesamowitą woń?


Teraz trochę o samej jadalni, a raczej o stole i krzesłach – czyli o tym, co w niej najważniejsze. W jadalni powinniśmy przede wszystkim zadbać o obrus lub bieżnik z motywami świątecznym (takimi jak mikołaje czy renifery). Oczywiście warto postawić na nim wspomniany wianek bądź świecznik. Co jednak najważniejsze, to odpowiedni dobór zastawy stołowej – ona również w okresie świątecznym może być ozdobą samą w sobie. Szczególnie jeżeli talerze, filiżanki czy kubki posiadają świąteczny wzór.


Tworząc nastrój w kuchni pamiętajmy jednak, by zachować umiar i mieć pewnego rodzaju plan na dekoracje. Najlepiej, jeśli  będą one kolorystycznie pasowały do aranżacji całego pomieszczenia.

Odliczanie czas zacząć

Co uwielbiamy w świętach najbardziej? Czas przygotowań i oczekiwań na ich nadejście! A jak oczekiwanie, to i kalendarz adwentowy. Kuchnia to idealne miejsce na jego umiejscowienie, zwłaszcza jeśli ten obfituje w fantastyczne czekoladki. Jakie to przykre, że na jeden dzień przypada tylko jedna! Cóż, najważniejsze, by przed świętami nie przytyć za wiele. Wszystko bowiem w swoim czasie ;-)

Wracając jednak do kalendarza adwentowego, po co kupować gotowy? Istnieje mnóstwo sprawdzonych pomysłów na jego przygotowanie. Możecie np. na cienkim sznureczku powiesić 24 mini sakiewki wyglądem przypominające torby Świętego Mikołaja, a w nich umieścić małe ciasteczko lub pralinkę. Ciekawą opcją ponownie z zastosowaniem sznurka jest umieszczenie na nim 24 ponumerowanych pierniczków i zjadanie każdego dnia po jednym (niestety tu znów pojawia się sformułowanie  “po jednym”...).


Święta zamknięte w słoiku

Słoik – niby niepozorna rzecz, a może mieć tak wiele zastosowań. Przyozdabiając go odpowiednio np. gałązkami jodły, czerwonymi kokardkami czy małymi bombkami możemy przechowywać w nim świąteczne smakołyki, takie jak wspomniane pierniki czy cukierki. Bardzo ładnie prezentują się słoiki ozdobione w taki sposób, by przypominały bałwanka lub Świętego Mikołaja.


Słoiki to także dobra baza do stworzenia ciekawych świątecznych świeczników lub latarenek. Wsypując do nich odrobinę brokatu i wkładając mini Mikołaja możemy stworzyć coś w rodzaju kuli śnieżnej.


Świąteczny blask w kuchni

Jak świąteczny klimat to koniecznie blask świec i światełek. Pomogą nam w tym różnego rodzaju lampiony. To, w którym miejscu  w kuchni je umieścimy, zależy tylko i wyłącznie od nas – bardzo ładnie wyglądają np. na kuchennym parapecie. Ciepłe światło świec wprowadzi do wnętrza przytulny, świąteczny nastrój. Co więcej, takie dekoracje prezentują się również doskonale, kiedy nie są zapalone, zwłaszcza jeżeli dorzucimy odrobinę inwencji własnej w postaci gałązek świerku czy szyszki. Pamiętajmy jednak, aby nie kłaść ozdób bezpośrednio na świecy.


Świątecznego blasku dodadzą również lampki choinkowe. Z nich z kolei możemy stworzyć efektowne lampiony. Jak? Wkładając je do wspomnianych wcześniej słoików lub butelek (np. po winie).


Smakowity świąteczny kącik

Jeżeli tylko mamy na to miejsce w naszej kuchni, stwórzmy osobny mini kącik świąteczny. Może to być mały stół z krzesełkiem, gdzie będziemy mogli na chwilę przysiąść i posmakować świątecznych wypieków.


 Jeśli niestety nasza kuchnia jest zbyt mała, by zmieścić w niej dodatkowe krzesło i stolik, przygotujmy świąteczną szafkę pełną łakoci.