Dom to miejsce wyjątkowe, dlatego staramy się, aby było wygodne, przytulne i… ciepłe. A biorąc pod uwagę szerokość geograficzną, w jakiej położony jest nasz kraj, kwestia ciepła w domu jest szczególnie istotna.


Jak dobrać moc kotła do powierzchni domu?

Przy wyborze odpowiedniego kotła ważną kwestią jest określenie jego mocy, która zależy od wielkości budynku / mieszkania, jego izolacji i szczelności. Najlepiej zdefiniowanie mocy pieca pozostawić w gestii doświadczonego instalatora, który uwzględniając dane techniczne dotyczące murów budynku, a także wielkość i rozmieszczenie pomieszczeń oraz źródła ciepła (położenie grzejników, jak i miejsc poboru ciepłej wody), określi, jakiego typu ogrzewanie i jakiej mocy piec będzie najlepszym rozwiązaniem. 

Dokonuje on analizy dotyczącej zapotrzebowania budynku na ciepło, które – jak już wspomnieliśmy – zależy od izolacji i szczelności murów. Dla domów starych o słabej izolacji i nieszczelnych oknach wynosi ono ok. 100 W/m2, w nowym budownictwie waha się w granicach 45-75 W/m2, zaś budynki niskoenergetyczne lub o zwiększonej izolacji termicznej mają zapotrzebowanie na ciepło poniżej 45 W/m2. Posiadając takie informacje, instalator określa moc grzejników niezbędnych do ogrzania poszczególnych pomieszczeń, a zsumowanie tych danych (czyli mocy wszystkich grzejników znajdujących się w domu czy mieszkaniu) daje mu wiedzę, jakiej mocy kocioł należy wybrać.

Kotły na paliwo stałe - rodzaje i  podstawowe informacje

Kotły CO na paliwo stałe najczęściej znajdują zastosowanie w domkach jednorodzinnych, wymagają bowiem (ze względu na swoje wymiary) osobnego pomieszczenia – kotłowni lub piwnicy. Zaletą tego typu kotłów są niższe koszty zakupu i eksploatacji w porównaniu z piecami gazowymi. Wadą natomiast jest konieczność składowania paliwa oraz obsługi pieca przez użytkownika.

Wybierając piec, w pierwszej kolejności należy zastanowić się, jaki rodzaj paliwa chcemy w nim spalać. Większość kotłów bowiem konstruowana jest do konkretnego rodzaju paliwa i tylko jego spalanie daje najlepsze efekty. Stosowanie innego rodzaju paliwa, choć możliwe, powoduje znaczny, nawet kilkunastoprocentowy spadek sprawności pieca oraz emisję szkodliwych związków do środowiska. Mamy kilka rodzajów paliw stosowanych w kotłach:

  • węgiel kamienny (koks, miał, ekogroszek),
  • drewno (szczapy, zrębki),
  • pelet,
  • brykiety,
  • wierzba energetyczna, zboża energetyczne, słoma.

Piece wielopaliwowe - rodzaje i podstawowe informacje

Na rynku są także dostępne piece, w których bez przeszkód można stosować różnego rodzaju paliwa, tzw. piece wielopaliwowe. Dzielą się one na:

Jednokomorowe

W jednej komorze mogą być spalane zarówno paliwa stałe, jak i płynne. Znajdują się w niej dwa otwory – przez jeden wsypuje się paliwa stałe, a w drugim montuje się palnik do paliwa płynnego. Jednak jeśli chcemy zastosować w piecu paliwo stałe, palnik musimy zdemontować.

Dwukomorowe

Są wyposażone w dwie oddzielne komory na każdy rodzaj paliwa, nie musimy zatem demontować palnika przy ogrzewaniu paliwem stałym. Zaletą tych pieców jest pełna automatyka – kiedy w jednej komorze skończy się paliwo stałe, piec automatycznie przełączy się na spalanie paliwa płynnego w drugiej komorze.

Jeśli zdecydowaliśmy się już na rodzaj paliwa, jakim chcemy ogrzewać dom i wodę użytkową, czas pomyśleć, jaki typ konstrukcji pieca będzie dla nas optymalny.

Kotły na paliwo stałe bez nadmuchu

Są to kotły o najprostszej konstrukcji i najtańsze na rynku. Wyróżniamy dwa rodzaje tych pieców:

Z górnym spalaniem – zwane komorowymi – można w nich palić koks, węgiel, zastępczo drewno. Komora zasypowa jest jednocześnie komorą spalania. Wadą tych pieców jest mała efektywność i konieczność częstego dokładania paliwa – stałopalność na jednym załadunku wynosi ok. 8 godzin;

Z dolnym spalaniem – zwane zasypowymi – mają nowocześniejszą konstrukcję, są bardziej wydajne niż piece z górnym spalaniem, ale są też droższe. Spalanie w tego typu kotłach odbywa się na tylnej ścianie komory zasypowej lub w komorze spalania, która znajduje się za komorą zasypową. Stałopalność tych pieców jest dużo wyższa niż ze spalaniem górnym, zależy od wielkości komory spalania i może sięgać nawet 18 godzin;

Kotły z nadmuchem wentylatorowym

Są najnowocześniejsze, ale też droższe od poprzednich. Można w nich spalać węgiel kamienny, miał węglowy oraz drewno. Powietrze do procesu spalania dostarczane jest przez wentylator, a całym procesem steruje mikroprocesor. Ich stałopalność wynosi nawet 36 godzin. Kotły te można podłączyć do pokojowego regulatora temperatury (termostatu). Tego rodzaju piece są najbardziej uniwersalne. Pozwalają bowiem spalać różnego rodzaju paliwa oraz  wymagają obsługi nie częściej niż jeden lub dwa razy na dobę.

Inne rodzaje kotłów

Na rynku dostępne są jeszcze inne rodzaje pieców – kotły zgazowujące (zwane też kotłami na holzgas) oraz z podajnikiem paliwa. Piece zgazowujące produkują z drewna gaz drzewny, który następnie jest spalany, dzięki czemu piece te są bardzo wydajne. Stałopalność ich wynosi od 8 do nawet 24 godzin, w zależności od wielkości komory spalania.

Z kolei kotły z podajnikiem paliwa (retortowe) są najwygodniejsze w użytkowaniu, bowiem wyposażone są w zasobnik na paliwo i automatyczny podajnik (załadunek starcza na 2-5 dni pracy). Porcja spalanego paliwa jest w nich tak dozowana przez sterowniki, by kocioł pracował zawsze z mocą niezbędną do utrzymania temperatury w pomieszczeniach domu ustawionej przez użytkownika. Zazwyczaj paliwem stosowanym w tego rodzaju kotłach jest ekogroszek.

Na podobnej zasadzie – również posiadają sterowniki, automatyczne podajniki i zasobniki paliwa – skonstruowane są piece z podajnikiem tłokowym, w których jako paliwo stosuje się miał węglowy (mniejsze cząsteczki niż ekogroszek) oraz piece z podajnikiem ślimakowym lub pneumatycznym na pelety (granulowane odpady drzewne).