Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni jest zlewozmywak, który wykorzystujemy w niemal każdej czynności kuchennej. Urządzając czy remontując kuchnię, zadbajmy zatem, aby wybrany zlewozmywak był funkcjonalny i dopasowany do aranżacji wnętrza.


Jeśli jesteśmy na etapie wyboru najbardziej optymalnego zlewu kuchennego, koniecznie powinniśmy zorientować się, co oferuje w tym zakresie rynek. Wybór jest ogromny, dlatego warto usystematyzować informacje na ten temat. Szukając odpowiedniego zlewozmywaka, należy odpowiedzieć sobie na kilka pytań, co z pewnością pomoże nam w podjęciu właściwej decyzji:

- z jakiego materiału powinien być wykonany zlewozmywak?
- ile komór jest mi niezbędnych? jaki powinien mieć kształt?
- jaki sposób montażu podoba mi się najbardziej?
- czy przydadzą się dodatkowe akcesoria do zlewu kuchennego?

Jeśli nie potrafimy jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania, musimy pogłębić wiedzę na temat dostępnych na rynku zlewozmywaków. Tylko wówczas będziemy mieć pewność, że wybrany, zakupiony i zamontowany w naszej kuchni zlew jest tym najbardziej odpowiednim.

zlew kuchenny

Materiał

Producenci oferują zlewozmywaki wykonane z różnego rodzaju materiałów. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, jednak to my, klienci, musimy zdecydować, co dla nas jest najważniejsze – trwałość, wygląd, dopasowanie do aranżacji wnętrza kuchni, czy też względy finansowe. Możemy wybierać zatem spośród następujących rodzajów zlewozmywaków kuchennych:

Zlewozmywak emaliowany

W przeszłości wiódł prym, dziś nie cieszy się już tak dużą popularnością. Jego główną zaletą jest cena – stanowi najtańszą propozycję na rynku, a także łatwość utrzymania w czystości. Wybierając taki rodzaj zlewu kuchennego, na pewno skorzystamy na tym finansowo, trzeba jednak pamiętać o głównym mankamencie, który dość szybko może nam popsuć radość z nowego nabytku.

Tą wada jest mała odporność na uszkodzenia – odbicia, odpryski, zarysowania, co z kolei w krótkim czasie staje się przyczyną pojawienia się rdzy na powierzchni zlewozmywaka. To powoduje, że zlew nie tylko nieestetycznie wygląda, szpeci wnętrze kuchenne, ale może stać się też źródłem zarazków i bakterii, które mogą gromadzić się w pęknięciach i uszczerbkach.

Ze stali nierdzewnej

To bardzo popularny i stosunkowo niedrogi zlew kuchenny. Dostępny jest w wielu rozmiarach i kształtach, co stanowi niewątpliwą zaletę, ponieważ z łatwością możemy dobrać optymalny model do swojej kuchni. Powierzchnia zlewozmywaka może być gładka z połyskiem, gładka matowa, lub też z fakturą lnu (tzw. dekor). Każda z nich ma swoje zalety i wady – stal gładka jest bardziej podatna na zarysowania, wyraźniej też widać na niej zacieki (dlatego najlepiej po każdej czynności wytrzeć zlew do sucha) i przebarwienia, zaś stal z fakturą lnu jest nieco mniej trwała od stali gładkiej.


Zlewy ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, choć kupując tego typu zlewozmywak, należy zwracać uwagę na jakość stali – w tych najtańszych, w których skład chromu nierzadko jest poniżej 13%, może po jakimś czasie pojawić się rdza, ponadto mogą one być podatne na odkształcenia, np. pod wpływem gorącej wody.

Zlewozmywak granitowy (kompozytowy)

Staje się coraz bardziej popularny, choć stanowi dużo droższą propozycję w porównaniu ze zlewami kuchennymi ze stali szlachetnej. Klienci chętnie się na niego decydują ze względu na jego trwałość, odporność na zarysowania i uszkodzenia, a także ze względów estetycznych.


Zlewy te dostępne są w wielu kolorach, nawet tych niestandardowych (czerwony, niebieski, terakota itp.) oraz kształtach. Są bardzo twarde, a co za tym idzie trwałe i odporne na uszkodzenia, dlatego producenci udzielają na nie wieloletniej gwarancji (od 10 do nawet 30 lat!).

Są też łatwe do utrzymania w czystości, nie zostają na nich nieestetyczne zacieki, choć pod wpływem trudno zmywalnych cieczy czy produktów pozostawionych na dłużej w zlewie (takich jak np. czerwone wino, kawa, jagody) powierzchnia może ulec przebarwieniu. Aby do tego nie dopuścić, wystarczy szybko spłukać zlew wodą. Do czyszczenia zlewozmywaka granitowego możemy stosować zwykłe mleczka i spraye, lepiej zaś unikać środków z chlorem i amoniakiem.

Zlewozmywak ceramiczny

To najdroższa, a zarazem najtrwalsza opcja. Zlewy tego typu są jeszcze bardziej wytrzymałe na uderzenia i zarysowania niż zlewy granitowe, nie ulegają przebarwieniom, nawet jeśli pozostawimy w nich na dłuższy czas niebezpieczne pod tym względem artykuły. Dostępne są w różnych kolorach, choć paleta barw jest skromniejsza niż w przypadku zlewozmywaków granitowych. Nie cieszą się dużą popularnością, na co niewątpliwie wpływ ma dość wysoka cena.

Kształt i wielkość

Wybierając zlewozmywak kuchenny, koniecznie musimy się zastanowić, jakiego powinien być kształtu i jakiej wielkości (a zatem ile komór powinien posiadać), tak by był właściwie dopasowany zarówno do aranżacji kuchni, jak i naszych oczekiwań. Dla niektórych bowiem bardziej wygodny i funkcjonalny jest okrągły zlewozmywak jednokomorowy, dla innych prostokątny, np. z ociekaczem, a dla jeszcze innych ten o kształcie trapezu z komorą do płukania warzyw.

Nie bez znaczenia jest miejsce, w którym zlew ma się znaleźć – inny będzie pasował pod oknem, a inny w narożniku. Wybór kształtu powinien być także uzależniony od funkcjonalności zlewu, a więc od tego, w jakim stopniu zamierzamy go użytkować i jakie ma spełniać dodatkowe zadania. Innymi względami będzie się kierować osoba, która rzadko przygotowuje posiłki w domu, innymi rodzina wieloosobowa, jeszcze innymi domownicy, którzy wyposażyli kuchnię w zmywarkę i często jej używają.

Warto zatem wziąć pod uwagę kilka wskazówek, by wybrać najbardziej optymalny i zarazem funkcjonalny kształt zlewozmywaka:

- jeśli często gotujesz – przyda się duży zlew, najlepiej z komorą do mycia owoców i warzyw:
- jeśli masz dużą kuchnię, możesz pozwolić sobie na zamontowanie większego zlewu, np. zlewozmywaka dwukomorowego z ociekaczem i komorą do płukania warzyw i owoców;
- jeśli masz małą kuchnię, wybierz mniejszy zlewozmywak, bez ociekacza, a mokre talerze możesz odkładać np. na suszarkę znajdującą się na blacie lub schowaną w szafce nad zlewem;
- do szafki narożnikowej najlepiej pasuje zlew w kształcie trapezu, np. zlewozmywak jednokomorowy z ociekaczem i komorą do mycia warzyw i owoców;
- jeśli rzadko gotujesz albo często korzystasz ze zmywarki – wystarczy zwykły zlewozmywak jednokomorowy;
- jeśli jesteś praworęczny – wygodniejsze będzie umiejscowienie ociekacza po lewej stronie (zazwyczaj lewą ręką trzymamy brudne naczynie, a prawą je myjemy).

zlewozmywak kuchenny

Sposób montażu zlewozmywaka

Zlewozmywak najlepiej usytuować między lodówką a kuchenką, oddzielając go jednak blatem od tych urządzeń i zyskując w ten sposób powierzchnię roboczą niezbędną do przygotowywania posiłków. Zazwyczaj w szafce pod zlewem kuchennym umieszcza się kosz na śmieci, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem – odpadki pozostałe w zlewie łatwo wyrzucić, nie brudząc przy tym podłogi w kuchni.

Zlewozmywaki dostępne w sklepach różnią się sposobem montażu, a wybór jednego z nich to tylko kwestia naszego gustu:

Nakładane – są łatwe w montażu – umieszcza się je po prostu na szafce pozbawionej blatu, trzeba jednak przy tym pamiętać, aby dobrać odpowiedni rozmiar zlewu i szafki (zazwyczaj podbudową jest szafka o szer. 80 cm);

Wbudowane – najpopularniejszy obecnie model zlewozmywaka – w szafce wycina się fragment blatu i w jego miejsce umieszcza się od góry zlew;

Podbudowane – czyli podwieszane – montuje się je od dołu, tworzą jednolitą powierzchnię z blatem. W tym przypadku możemy podwieszać dowolną liczbę pojedynczych komór oddzielonych od siebie fragmentem blatu.

Przydatne akcesoria

Jeśli zdecydowaliśmy się na konkretny model zlewozmywaka, warto dopytać sprzedawcę czy wyposażony jest w dodatkowe akcesoria, lub też czy można je do niego dokupić. Dodatki te mogą okazać się bardzo przydatne w czasie przygotowywania codziennych posiłków. Są to:

- ociekacz – do owoców i warzyw;
- nakładka na zlewozmywak – przydatna szczególnie w małej kuchni, dzięki niej zwiększamy powierzchnię roboczą niezbędną do przygotowywania potraw;
- dozowniki mydła i płynu do mycia naczyń;
- płyta do odstawiania gorących garnków;
- relingi i koszyki na sztućce.